En dag i köket

... blev det idag. Fick ett energiryck och började rensa ur skåpen och hittade ett par engångsformar från Álvaros dop för två år sedan!! Kände att jag behövde göra något kreativt (och då menar jag något ANNAT än att sitta och göra dessa evinnerliga Play Doh-figurer med Álvaro och rita dinosaurier) så det blev spenatlasagne med fetaost, gorgonzolapaj och små Halloween-cupcakes. Pajen är perfekt bjudmat och ett bra sätt att göra slut på den där lilla ostbiten som ofta bara ligger och skräpar i kylen. Alltihop blev faktiskt ganska lyckat så därför tänkte jag dela med mig av recepten:






God och enkel spenatlasagne:

Här i Spanien kan man dessutom köpa färdig bechamelsås och då är det ju väldigt enkelt :-)


Spenatröra
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g spenat
150 g färska champinjoner

Vit sås
25 g smör eller margarin
2 msk vetemjöl till redning
4-5 dl mjölk
25 g riven ost
salt & peppar

Lasagneplattor
200 g fetaost
Riven ost

Skala och strimla löken, stek den mjuk i stekpannan tillsammans med pressad vitlök
Låt champinjonerna rinna av och låt dem steka med löken
Tillsätt spenaten och låt den steka med tills det mesta överskottsvattnet är borta

Smält smöret i en kastrull
Vispa i mjölet och låt det blanda sig med fettet ordentligt
Häll i mjölken, lite i taget och låt det koka ihop till en medeltjock sås (inte för mjölkig och inte för grötig)
Ta kastrullen från värmen och tillsätt osten, rör om tills den smält
Smaka av med salt och peppar

Sätt ugnen på 225-250°C (kan vara olika beroende på lasagneplattorna, kolla på paketet)
Smörj en gratängform
Häll ett lager vit sås i botten, lägg ett lager lasagneplattor ovanpå
Fördela lite spenatblandning jämnt över plattorna, häll på sås och smula fetaost över
Lägg på en ny platta och upprepa
Täck det övre lagret med lite riven ost (kan uteslutas)
Grädda mitt i ugnen enligt anvisning på lasagneplattepaketet.

Smarrig och lättlagad gorgonzolapaj

Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl kesella

 

Fyllning:

  • 150 g lagrad ost, t ex präst
  • 100 g gorgonzola
  • 3 ägg
  • 1 dl mellan- eller vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt

Gör så här:

  • Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Det går snabbt och lätt i en matberedare.
  • Tillsätt kesella och arbeta ihop till en slät deg.
  • Låt den vila en stund. Kläm ut degen i små aluminiumformar av engångstyp eller i en pajform.
  • Riv hårdosten och skär gorgonzolan i bitar. Lägg en bit gorgonzola i varje degform och strö över riven ost.
  • Vispa samman ägg, grädde, mjölk, paprika och lite salt. Häll blandningen i formarna. Fyll bara upp till 3/4, annars pöser fyllningen över.
  • Grädda mitt i ugnen i 200 grader, 25-30 minuter. Bjud pajerna varma eller ljumma.




Kommentarer
Postat av: Tommy Svensson

gilla

2011-11-02 @ 21:49:52
Postat av: Anonym

2011-11-03 @ 23:46:44
Postat av: Birgitta

Så fina bilder! Att maten är god vet jag, vi blev bjudna på så mycket gott hos dig! Saknar er!

Kram från Mamma

2011-11-03 @ 23:49:17
Postat av: Malin

Mmmmm... ser riktigt smarrigt ut. Synd man inte var hos dig på middag.



Kram

2011-11-05 @ 10:08:17
URL: http://sandbarnet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0