ÄNTLIGEN FREDAG

Det ska bli riktigt, riktigt skönt med helg. Inget jobb, ingen städning, bara vila och lugn! Fast det förstås, imorgon är det barnkalas (Alvaros kusin fyller 10) så något vidare lugn kanske det inte blir ändå, men med tanke på att jag fortfarande inte har Internet så blir det kanske i alla fall tid över för lite böcker och filmer... Lovar att lägga upp lite bilder på lillprinsen (som för övrigt fyller ett halvår på söndag!!!!!) så fort jag är back online!

Hoppas ni alla får en jätteskön helg!

Kram 


Te doy mis ojos (2003)


Ta mina ögon

Igår kväll såg vi filmen Te doy mis ojos (Ta mina ögon) av Icíar Bollaín. Jag hade, trots min förkärlek för spanska filmer, inte sett detta mästerverk till skildring av en misshandlad kvinnas och en misshandlares verklighet. Förutom utomordentliga skådespelarprestationer är filmen även otroligt välgjord eftersom den återspeglar en fruktansvärd situation, en infernalisk berg-och-dalbana av hopp och besvikelse, ur BÅDAS synvinkel. Å ena sidan lyckas man på ett mycket målande sätt få fram den misshandlade fruns ständiga rädsla, hennes kamp för den gemensamma sonens trygghet och den ofattbara kärleken hon trots allt hyser till sin våldsamma man. Samtidigt skildras mannen också som ett offer, som gång på gång försöker stå emot de våldsamma utbrotten, men som är så helt igenom nedbruten av sin dåliga självkänsla som hela tiden mynnar ut i extrem och ologisk svartsjuka.
Filmen visar i likhet med ett otal andra spanska produktioner att det går utmärkt att skapa fantastisk film genom att porträttera VERKLIGA liv och människor på ett intressant sätt, UTAN hjälp av tandblekta skönheter med löshår. Den visar också att effekten kan bli så mycket mer kraftfull utan våldsamma knytnävslag och brutala våldtäktsscener.

Som sagt - ett mästerstycke!

Bortkopplad från omvärlden...

... känns det som jag är. Kommer nämligen vara utan Internet hemma i minst en vecka, så det gäller väl helt enkelt att sysselsätta sig med annat som inte har med datorn att göra. Det är nog egentligen precis det jag behöver även om det känns jobbigt att tvingas vara offline så länge :-)


Mysig dag i Sevilla med sushi, IKEA och mycket snack

Idag har min kollega och jag varit i Sevilla hela dagen. Programmet inleddes med ett besök på skatteverket och efteråt hade vi ganska roligt åt tjejen som betjänade oss där. Något mer uttråkat och oprofessionellt får man nog leta efter.... Höjdpunkten var när vi själva fick plocka bort alla hennes grejer som hon belamrat besöksstolen med för att överhuvudtaget kunna sätta oss, och med en gest som minst sagt kan beskrivas som nonchalant sa hon: "dame el bolso, please" (på svenska "ge mig väskan, please) Snudd på humor faktiskt!

Därefter styrde vi genast kosan mot det VERKLIGA motivet bakom vår Sevillafärd, nämligen en sushilunch på Sevillas bästa ställe, "Samurai" på calle Salado - underbart gott!
Proppmätta begav vi oss till IKEA där vi tog god tid på oss att gå runt och drömma och prata en massa inredningslösningar, och till slut fick vi givetvis en hel del grejer med oss hem i kassarna (i alla fall jag), varför blir det alltid så på IKEA?? Jag som bara skulle ha några värmeljus :-)
Álvaro fick både nytt täcke, tallriksset och skötbordsunderlägg plus en jättefin mobil att hänga i taket och ett gosedjur av M.

Väl hemma, med en dunkande huvudvärk och trött kropp, kom jag på att jag lovat ha semlor med mig till jobbet imorgon. Dessa hade jag bakat redan i måndags men låtit ligga i kylen så de gick inte längre att använda till så mycket mer än att slå ihjäl någon med... Alltså var det bara att ställa sig och göra en ny omgång :-)


Vårt favoritställe i Sevilla



Meningen var att jag även skulle få med en bild på själva huvudrollsinnehavaren - sushin (!) - men i all iver glömde jag föreviga den...

Álvaro med ny leksak



Nöjd Álvaro leker med nya giraffen han fått av la tita Malin

Min alldeles egna lilla stålman



Klockan är mycket men jag har LOVAT min syster att lägga upp en bild på hennes lille gudson i stålmanspyjamasen som kom på posten häromdan :-)

Nya bloggen

Visst är min nya blogg fin? Det är min snälla bloggvän Therese som hjälpt mig att fixa den, tack så mycket igen Therese :-)

Ja, då är jag tillbaka i den där situationen då det har gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något inlägg senast och plötsligt känns det så jobbigt: HUR ska jag komma igång? VAD ska jag skriva? Så jag struntar helt enkelt i att uppdatera läget och lägger till att börja med in ett recept på en fantastiskt god bulgurgryta som vi testade idag. Kände att jag bara måste dela med mig av denna smakupplevelse :-)

Ingredienser:

2 dl bulgur
massa grönsaker (själv hade jag champinjoner, broccoli, morötter, rödlök, vitlök, pumpa, zuccini och aubergine)
6 dl grönsaksbuljong
olja
salt och peppar
spiskummin
curry

Till servering:
1 dl naturell yoghurt

Koka upp bulgur i grönsaksbuljong. Fräs alla grönsaker och blanda sedan i bulgur och låt allt koka ihop med lite buljong. Smaksätt med salt, peppar, spiskummin och curry (vi hade ganska mycket kryddor i).
Jag kan även tänka mig att den här rätten skulle vara god med mango och nektariner eller något sådant, men för allergiska mig är det nog ingen höjdare...

Supergott, nyttigt och enkelt!



Tillbaka i vardagen

I måndags började jag jobba från kontoret igen och det känns faktiskt helt rätt! Álvaro är således hos sina mycket nöjda farföräldrar på förmiddagarna och det passar alldeles perfekt att få de där 4-5 timmarna till att jobba och helt kunna fokusera på det utan att behöva ha dåligt samvete för att jag är en "dålig mamma" som inte ägnar mitt barn all uppmärksamhet hela tiden. Nu kan jag istället få jobbet avklarat och sedan få vara mamma till 100 % resten av dagen. Allt känns såklart ännu härligare när jag åker och hämtar min lilla gosse och möts av ett gigantiskt solsken varje dag :-)


Gosse i rött



Till min svärmors stora förtret!!! Man kan väl inte klä pojkar i rött????

Mums!



Första bananen gick hem!

Fin doppresent



Den här fina klockan hade Betty beställt i Tyskland och eftersom den inte hann komma fram till dopet så kom hon med den häromdagen.

Betty och Helena


Skön helg

Helgen var rätt och slätt SKÖN! På lördagförmiddagen var vi och hejade på Álvaros söta kusin Joaquín när han spelade fotboll och han gjorde hela 4 mål!!! Stolt som en tupp men samtidigt ganska generad över våra något intensiva glädjerop, gled han förbi oss in i omklädningsrummet med en liten cool vink - så sött :-)

Förutom detta hanns det med städning, putsning av alla husets fönster, fika med hemgjorda semlor och havreflarn (här är det jag som är stolt!) biobesök (Up in the Air), långpromenad och mycket läsning i Dödgrävarens dotter som jag nu nästan läst ut inför lördagens bokcirkelmöte. Kommer nog dock sakna denna bok som gjort stort intryck på mig...



Bevis...


på att jag faktiskt gjorde semlor i helgen... en bild på våra stora magar efteråt hade också funkat men jag tyckte inte det var lika fint :-)

RSS 2.0